urticaria

Har efter min kurs i immunologi återigen fått upp intresset för min irriterande sjukdom. Särskilt som den verkligen har brutit ut igen de här senaste dagarna. Hittade det här.


E. KRONISK URTICARIA

Definitionsmässigt efter 6 v sjukdom besvär.  Kronisk urticaria har ett långt naturalförlopp med 50%-ig utläkning på 2-3 år. Vid livskvalitetsmätningar ger kronisk urticaria  påtaglig nedsättning  motsvarande ungefär svår ischemisk hjärtsjukdom!

DET ÄR EN ÅKOMMA SOM FORDRAR ENGAGEMANG, INTRESSE OCH KUNSKAP.

I huvudparten av fallen har man trots extensiva utredningar ej funnit någon förklaring.
Att hudens mastceller  genom frisättning av sina aktiva mediatorer är central har varit känt sedan 60-talet.

Under senaste året har man visat att cirka 2/3 av pat med kronisk urticaria har cirku-lerande  autoantikroppar till Fc-receptorn   på mastceller.
Detta är således oftast ingen allergisjukdom utan en autoimmun åkomma med oklar utlösning.

Medelålders kvinnor är överrepresenterade. Symtomen accentueras vanligtvis på morgonen eller kvällen med relativ besvärsfrihet under dagen.

Klinik:
Intermittent uppträder kliande, rosaröda, lätt upphöjda urticor omgiven av en rodnad randzon. Cirka 40% kombinerat med Angieödem.
Vanligtvis sker en viss sommarlindring.

UTREDNING:

Uteslut genom noggrann anamnestagning en återkommande akut, recidiverande urticaria med allergiskt utlösning (födoämnen, läkemedel, bi-, getingstick, latex, luftburna antigen/djurhår, mögel).

PENETRERA ALLMÄNNA FÖRSÄMRANDE FAKTORER:

Stress och emotionella faktorer uppfattar de flesta kliniker som mycket relevanta. (Neuropeptider, substans-P, somatastatin är histaminmerdiatorer).

NSAID, bensoesyre, AZO-färgämnen, BHT BHA försämra i cirka 40% av fallen
Infektioner, Cytokiner, HLF, IRL är mediatorer.
Opiater, mat med histamin/tryptofaninnehåll som ädelost, rödvin, böckling etc.
Fysikalisk påverkan värme, köld, tryck, vibration, ljus.

Personligen brukar jag sammanfatta ovanstående till patienten med följande:
Allt som du känner att du normalt blir varm eller röd i huden av försämrar även dina nässelutslag.


Alethea

Haft en lång, rätt så utdragen dag idag. Kalle jobba 12 h-pass i dag så jag har pluggat lite med Frida och fixat det sista med tvätten. Återstår bara att städa upp i lägenheten. Ligger kläder överallt. Ägnar återstoden av timmarna till att läsa den sista Harry Potter-boken. Kommer att kännas konstigt när jag är färdig med den eftersom jag har ägnat de senaste veckorna åt att läsa igenom hela serien. Tomt liksom.

Förhoppningsvis kommer Petra och Kristin och hälsar på den 19 okt. Vi får se.

Just det, på tal om böcker och serier. Robert Jordan dog 16 september i amyloidosis (som för övrigt är en otrevlig sjukdom), just innan han hann skriva klart den allra sista boken i serien som jag följt sedan jag var 11 år. Sorgligt och tragiskt. Ägnade kvällen åt att läsa igenom en massa gamla texter jag skrivit om Alethea och Terana. Vilka fantastiska karaktärer de var. Känns som om Jordans död har gjort att allting känns då definitivt över och avslutat. Ungefär som min egen förmåga att skriva. Jag var en betydligt mycket bättre författare för en sådär fem år sedan. Undra om det går att öva upp igen?

Umeå går mot höst igen. Gula löv och iskalla cykelturer. Börjar nästan längta lite efter snön och mörkret. Att gå i en skog när det är kväll och det precis har snöat är fantastiskt. Det känns som om att befinna sig i en annan värld (något som jag önskat mig ganska många gånger). Den här gången har jag dessutom ett eget hem att julpynta.

Som sagt. Häng med till Prag. Vi ses.


Med trötta steg klev hon ut på klippavsatsen och såg ut över landskapet samtidigt som hon hämtade andan. Runtomkring henne sträckte sig Dimbergen mot himlen och de vita topparna gnistrade röda i det avtagande solskenet. Där hon befann sig täcktes sluttningarna av mörka träd, men hon kunde urskilja bergspasset högt ovanför sig där hon måste passera. Det fanns ingenting annat än snö och is däruppe. En lång stund stod hon stilla och granskade bergen innan hon vände sig bort och gick in i skogen igen.

Monday morning.

Kl är 08.52, måndagmorgon. Ute är det mulet och grått och jag har en redovisning att göra i skolan. Kan det bli bättre?

Vi trivs iaf väldigt bra i lägenheten. Känns så mysigt att det är någon där när man kommer hem. Det är mycket roligare att laga mat och t o m att städa när man är två - och fast vi äter mycket lyxigare har matkostnaderna gått ner. Inget negativt att rapportera.

Fick träffa familjen i helgen! Katarina kom upp från sydeuropa för en snabb weekend. Jätteroligt att se henne igen och veta att det är bra med henne. Längtar tills hon är hemma för gott. (Eller iaf längre än en weekend..)
Apropå det, så har jag och Kalle bokat in en resa till Prag i november. Superlyxigt och billigt eftersom det inte är säsong där då. Vi åker den 21 nov till 24 nov. Om någon har lust att åka med då så vore det väldigt roligt. Vi vill gärna ha sällskap!